Relatia dintre clutter si starea de bine
Joseph R. Ferrari, profesor de psihologie la Universitatea DePaul din Chicago si unul dintre realizatorii studiului „The Dark Side of the Home: Assessing possession „clutter” on subjective well-being” , a constatat ca productivitatea si satisfactia oamenilor fata de propria viata sunt cu atat mai mici cu cat cantitatea de clutter (acumularea de lucruri) este mai mare.
Realitatea spune ca multe dintre lucrurile pe care le cumparam nu servesc o nevoie, ci o dorinta, si ajung, in cele din urma intr-un sertar, dintr-un dulap.
Clutter-ul sau acumularea de lucruri are un efect puternic asupra starii noastre fizice sau mentale:
- suprastimuleaza, inutil, sistemul olfactiv, vizual, tactil ceea ce duce la oboseala;
- creste nivelul de stres;
- scade puterea de concentrare;
- creeaza frustrare atunci cand nu gasim lucrurile de care avem, cu adevarat, nevoie (chei, facturi etc.).
A cumpara cat ai nevoie inseamna mai multa libertate, mai multa usurinta in a face lucrurile, mai mult timp pentru tine.
De asemenea, din sondajele interne realizate de catre KonMari Media Inc., un spatiu dezorganizat si cu multe lucruri de care nu ai nevoie are o influenta negativa majora asupra:
- productivitatii: 77%;
- starii de spirit: 65%;
- motivatiei: 53%;
- fericirii: 40%.
Niciodata nu este prea tarziu sa faci o schimbare si sa iti eliberezi spatiul si mintea de lucrurile si ideile de care nu ai nevoie! #Choosejoy
*Clutter = definit ca o acumulare de posesiuni/ lucruri care creeaza in mod colectiv haos si dezordine intr-un spatiu de viata