5 sfaturi pentru organizarea casei atunci cand ai copii

Aud destul de des ca este imposibil sa simplifici si sa organizezi cand ai copii. Nu sunt convinsa ca este tocmai adevarat. Eu as fi tentata sa zic ca este mai dificil, dar nu imposibil. Cu atat mai mult cu cat, intr-o casa organizata, ai mai mult spatiu si timp pentru joaca si bucurie, pentru activitati impruena si odihna.
In metoda KonMari noi spunem ca organizam prin propriul exemplu, iar propriul exemplu incepe acasa. Cu noi, cu copiii nostri, cu familia noastra. Daca noi facem un lucru, sunt sanse mari sa fie preluat, mai devreme sau mai tarziu, de cei mici.
5 sfaturi pentru a incepe organizarea cu cei mici
Nu mai este demult un mister ca cei mici ne ”copiaza” in tot ce facem. Si pentru ca avem acest atu in maneca, de ce sa nu il folosim si atunci cand vine vorba de organizarea lucrurilor, in special, a lucrurilor lor. Chiar daca nu vor fi cei mai mari fani la inceput, cu timpul vor vedea efectele si se vor bucura de beneficiile unui spatiu liber si ordonat. De aceea, data viitoare cand organizezi orice in casa, implica-i si pe ei. Sa iti fie mai usor, tine cont de urmatoarele cinci tactici pe care le poti pune in practica incepand de acum:
- In timp ce organizezi, povesteste-le ce faci astfel incat sa invete de la tine. Asa vor intelege de ce este nevoie sa faceti ordine – un loc confortabil si liber, mai mult timp pentru ei si pentru tine, mai putin stres.
- Transforma ordinea in joaca. Incurajeaza-i sa isi puna lucrurile la loc dupa ce s-au jucat. Chiar si la cei foarte mici poate functiona, daca le esti alaturi si le arati cum.
- Stabileste un loc pentru fiecare lucru, in special pentru jucarii, arts & crafts si carti. Toate au o putere fantastica de multiplicare. Asigura-te ca cei mici stiu unde este locul lor, pentru a le putea pune inapoi dupa ce s-au jucat.
- Stabileste limite pentru spatiu. Odata ce lucrurile celor mici au un loc al lor si un spatiu in care se intampla anumite activitati, poti vedea mai usor cat spatiu ti-a mai ramas pentru orice altceva. Doar asa vei putea impiedica „cucerirea” casei de catre armata de lucruri.
- One IN, one OUT: incurajeaza-i sa doneze lucrurile cu care nu se mai joaca. Pentru fiecare jucarie care intra in casa, una merge la un copil care nu are. La noi functioneaza atat de bine acest lucru. Bineinteles, el a fost acceptat in timp insa, nimic nu se construieste intr-o zi, nu? Asa ii ajuti sa invete sa dea mai departe si sa pastreze spatiul liber si organizat.
In final, oricand avem optiunea de a aduna singuri jucariile sau impreuna cu copiii nostri. Ai rabdare deoarece lucrurile se schimba in timp, cu blandete si multa intelegere.
Tu iti implici copilul/copiii in organizare?
#setdirection #schimbarimici #metodakonmari #rabdare #comportament