24 de mituri despre bani

Avea bunica-mea o vorba pe vremea cand ma crestea ”ban la ban trage, ai grija pe ce prostii dai banii”. Olteanca, deah… Spunea asta de fiecare data cand avea ocazia, pentru ca ea credea cu adevarat ca un ban atrage alt ban, si ceea ce pui deoparte te scapa de belele cand dai de belea. Dar mai credea ca banii pe care ii pui deoparte te ajuta sa-ti implinesti planurile (sau obiectivele, cum le zicem noi azi).

Cand ajungem sa vorbim despre motivele pentru care simplificam in workshop-uri, destul de multi oameni spun ca isi doresc sa-si schimbe obiceiul de cumparare, spun ca vor sa invete sa cumpere cu cap, sa cumpere ce le place cu adevarat si sa nu mai arunce banii pe toate nimicurile. Simplificarea stilului de viata, cunoasterea, constientizarea si responsabilizarea au o influenta foarte mare asupra modului in care ajungem sa ne cheltuim banii si asupra convingerilor noastre despre bani – cele pe care ni le-am insusit de-a lungul vietii prin experiente, dar si prin ceea ce am auzit in jurul nostru, in familie, in cercul de prieteni, la birou etc. Poate suna ciudat, insa modul in care ne gestionam bugetul tine, in mare parte, de convingerile noastre despre bani. De cele mai multe ori, in mod inconstient, ajungem sa avem diverse ganduri sau pareri despre bani care ne fac sa dam cu piciorul sau sa ignoram propuneri sau oportunitati financiare, sa cheltuim si ultimul ban, pentru ca oricum nu avem, sa ne facem toate poftele, chiar daca asta inseamna sa ne imprumutam, sa credem ca noi nu meritam sa avem bani sau…

Iata cateva dintre cele mai intalnite convingeri despre bani, convingeri care ajung sa ne limiteze sau sa ne influenteze deciziile financiare si stilul de viata:

  1. Banii sunt ochiul dracului. Yeah, Yeah…
  2. Banii nu aduc fericirea. Why bother, then?
  3. Nu imi pot permite. Nu am bani.
  4. Trebuie sa muncesti din greu pentru bani.
  5. Nu voi avea niciodata suficienti bani.
  6. Bogatii sunt zgarciti.
  7. Daca voi avea bani, nu voi mai avea prieteni.
  8. …mai bine sarac si cinstit.
  9. Eu nu pot sa economisesc. Nu am de unde…
  10. Nu e corect sa am mai multi bani decat prietenii sau rudele mele.
  11. Nu stiu cum sa fac bani.
  12. Banii nu trag la mine.
  13. Traim vremuri grele.
  14. Nu ma intereseaza banii.
  15. Oamenii saraci traiesc fara griji.
  16. A fi bogat este pacat.
  17. Nu pot face bani cinstiti in tara asta.
  18. Dragostea este mai importanta decat banii.
  19. Soarta mea este sa fiu sarac.
  20. Nu-mi plac banii.
  21. Ban la ban trage.
  22. Investitiile sunt riscante.
  23. Sa ai bani, trebuie sa ai noroc.
  24. Bogatii sunt nefericiti.

Probabil mai sunt si altele, nu zic ba, insa pe acestea le-am auzit cel mai des, acasă sau in familia extinsă de fiecare data cand se vorbea despre bani.

Toate aceste ganduri sau pareri nu fac decat sa ne impiedice sa ne uitam la banii pe care ii castigam cu respect, sa analizam cheltuielile onest, sa tinem un buget, sa economisim si, de ce nu, sa avem siguranta financiara. Sau stabilitate financiara, adica sa nu dam din colt in colt ca nu avem bani cand vrem sa mergem la un curs, cand ne gandim sa ne schimbam job-ul, cand avem nevoie sa cumparam mobila pentru camera copilului sau sa inlocuim frigiderul stricat.

Daca nu ati incercat inca, faceti un exercițiu si scrieti pe o bucata de hartie sau in telefon, cand v-ati  saturat de scrolat pe Facebook, gandurile care va vin cel mai des in minte cand e vorba de bani. Pe mine m-a ajutat sa le vad si sa conștientizez ce inseamna ele mai departe de gandul in sine. De exemplu, imi tot spuneam ca nu ma intereseaza banii si ca pot sa muncesc chiar si gratis, daca asta imi ofera o satisfactie. Lucru care este inca valabil, cred in voluntariat, doar ca am schimbat putin proportiile, ca sa nu ajung sa-mi chetuiesc toate economiile si apoi sa fiu nevoita sa ma imprumut la barbat pentru o cafea 🙂

Voi ce ganduri ”meschine” aveti despre bani?