Cateva lucruri simple de urmat in procesul de organizare
Cand am inceput sa simplific si sa organizez, acum cativa ani buni, habar n-aveam ca exista o metoda (aka KonMari), principii dupa care sa ma ghidez si care sa ma ajute sa trec mai usor prin proces, oameni pe care sa ii urmaresc si din experientele carora sa ma inspir sau sa invat. De aceea, au fost multe momente de back & forth, multe neclaritati, multa neincredere si, cateodata, dezamagire ca nu vedeam rezultatele la care ma asteptam, ca nu gaseam repede solutiile care sa-mi placa, dar care sa fie si eficiente, ca nu parea sa se schimbe ceva. Am mers mult timp oarecum pe bajbaite, urmandu-mi instinctul si nevoia de echilibru si libertate. Insa, pe parcursul experientei mele, dar si in procesele oamenilor pe care ii ajut acum sa organizeze, am identificat cativa factori cheie care pot influenta in bine o astfel experienta. Asa ca m-am gandit sa impartasesc cu tine 8 lucruri simple pe care le-am invatat de-a lungul timpului si care te pot ajuta sa-ti pui casa sau biroul in ordine mai usor. So, let’s go…
1) PREGATESTE-TI O LISTA CU CATEGORIILE DE LUCRURI
Inainte sa incepi, pregateste-ti o lista cu categoriile de lucruri din casa/birou si cu diverse subcategorii pe care urmeaza sa le sortezi/organizezi (foarte utila mai ales pentru categoria komono/obiecte diverse). Gasesti o lista completa in Bucuria Ordinii, daca se intampla sa ai cartea prin casa, sau poti descarca o versiune online a listei de aici. Daca esti ca mine, poate iti place sa verifici statusul destul de des, sa tai, sa subliniezi sau sa incercuiesti atunci cand ai terminat de sortat teancul cu sosete sau cand ai facut ceva ce parea destul de greu sau imposibil. O lista te va ajuta sa stii de unde sa incepi, sa urmaresti progresul si iti va da incredere si curaj sa continui.
2) INCEPE DIMINEATA
Daca poti si te ajuta programul, iti recomand sa te apuci de organizare in prima parte a zilei, chiar dimineata. Ai mintea mai limpede, mai multa energie si te poti concentra mai bine. Scenariul in care te apuci la finalul zilei, dupa o zi agitata si obositoare la birou, nu te va ajuta prea mult. Spun asta pentru ca s-ar putea sa incepi cu entuziasm si cu planuri mari si, dupa nici o ora, sa sfarsesti prin a fi nemultumita de ritmul in care avansezi si sa abandonezi rapid lupta.
Un alt dezavantaj al organizatului seara este faptul ca s-ar putea sa nu termini de sortat tot ce ti-ai propus. Nu e neaparat o problema daca ai spatii libere in care poti lasa lucrurile pana data viitoare. Totusi, daca iti lipseste acest extra spatiu, s-ar putea sa descoperi ca este ora 11 seara, patul tau este plin de haine prin care nu ai reusit sa treci, iar tu nu ai unde sa dormi. So, asigura-te ca incepi cat mai devreme, esti odihnita si ai starea de spirit potrivita pentru o sesiune de organizare.
3) SCOATE TOTUL AFARA
Stiu, multi oameni cred ca este o nebunie. Si eu am crezut la inceput. De ce sa scot totul afara cand stiu exact ce lucruri am? Si chiar daca nu stiu ce am, nu e mai simplu sa deschid sertarele si sa ma uit asa, la lucruri, si sa decid ce pastrez? Nu cumva e o pierdere de timp si de energie? Daca te gandesti sa-ti organizezi casa pe baza metodei KonMari , poate stii deja ca unul dintre principiile acestei metode este sa sortezi si sa organizezi totul pe categorii. Asta inseamna sa strangi toate lucrurile dintr-o categorie – haine, carti, hartii, obiecte diverse, memorabilia – intr-un singur loc (podea, pat, masa, canapea etc.), inainte sa incepi sortarea. Asigura-te ca ai adunat chiar tot – verifica podul, garajul, debaraua, locul de sub pat, boxa, micile spatii in care stii ”sigur” ca nu mai e nimic. Asa vei avea o imagine clara a tot ceea ce detii cu adevarat. Momentul in care vezi tot ce ai si cat ai este un moment puternic de constientizare.
4) ALOCA TIMP (MULT, AS ZICE)
Exista un motiv pentru care Marie Kondo zice in Bucuria Ordinii sa-ti pui ordine in lucruri “in one go.” Si nu se refera sa faci totul intr-o zi, o saptamana sau o luna, ci intr-o perioada legata de timp. Motivul este simplu – rezultatele vor fi mult mai vizibile daca sesiunile de organizare sunt constante (in fiecare saptamana de ex.) si daca aloci suficient timp pentru ele. Iti recomand sa iti rezervi in jur de 4-5 ore neintrerupte pentru o sesiune deoarece la inceput vei avea nevoie de o perioada de acomodare, de incalzire, in care vei lua decizii mai greu, iar lucrurile se vor misca mai lent. Cu 5 ore la dispozitie ai mai multe sanse sa intri in ritm, sa fii eficienta si sa vezi rezultate, rezultate care iti vor da energie si curaj sa mergi mai departe, sa continui. Altfel, s-ar putea sa ti se para ca e in zadar, ca nu merita, ca nu merge.
5) FII PREGATITA PENTRU DEZORDINE TEMPORARA
Inainte de ordine, va fi dezordine. Pentru o vreme. Si e normal pentru ca vei lucra cu tot ce ai acumulat o viata, vei scoate lucrurile din dulapuri si din sertare, le vei pune in gramezi, vei sorta si vei depozita temporar tot ce ai decis sa pastrezi. E posibil sa nu fii tocmai multumita de rezultat, chiar daca ai terminat de sortat toate lucrurile dintr-o anumita categorie. Ai rabdare, depozitarea si ”fine tuning-ul” se fac la final. Este un proces si aceasta dezordine temporara face parte din el. In plus, pe parcurs ce sortezi, se vor strange saci sau cutiile cu donatii sau cu lucruri pe care vrei sa le vinzi. Stabileste un loc in casa pentru lucrurile care urmeaza sa plece, pentru cele pe care le pastrezi, dar au nevoie de mici reparatii si pentru cutiile care se elibereaza pe parcurs. Toata aceasta dezordine este temporara. Do not panic 🙂
6) NOTEAZA CE AI DE FACUT
Este util sa-ti notezi ce ai de facut pe parcursul sau la finalul procesului. De exemplu, noteaza ce vrei sa vinzi, ce vrei sa donezi sau ce vrei sa repari in timp ce sortezi. Poate ai nevoie sa cumperi un album foto pentru poze din copilarie sau carlige de agatat diverse obiecte in baie. Pune totul pe hartie sau fa-ti un to do list in telefon pentru ca te va ajuta sa te concentrezi mai bine in timpul procesului, iti va da senzatia ca detii controlul si ca nu ai uitat ceva important.
7) STAI DEPARTE DE SHOPPING
Stiu ca depozitarea poate parea solutia salvatoare iar cutiile, bagheta magica care te poate ajuta sa organizezi perfect tot ce ai. Te sfatuiesc sa te abtii sa faci shopping de orice fel si, in special de cutii, pana la finalul procesului. Spun asta pentru ca este tentant si simplu sa mergi in magazin si sa cumperi organizatoare, insa ele nu rezolva problema. Cand oamenii ma intreaba ce trebuie sa cumpere inainte de prima sesiune, ii rog sa stea departe de orice achizitii si, in special, de magazinele home & deco. Asa cum povesteam putin mai sus, toata depozitarea este temporara. Ai incredere in proces si lasa shopping-ul de cutii sau articole organizatorice pentru momentul in care ai terminat complet cu prima etapa – sortarea. S-ar putea sa descoperi ca nu mai ai nevoie sa cumperi nimic. De obicei, cand sortezi, se elibereaza spatiul, se elibereaza cutii/cosuri sau obiecte de depozitare potrivite pe care le poti folosi mai tarziu. Abia dupa ce ai terminat complet cu simplificarea, poti avea o imagine clara a nevoilor de depozitare. Atunci, poti decide daca mai ai nevoie sa cumperi sau sa inlocuiesti ceva.
8) DA-TI TIMP
Probabil vrei sa termini totul cat mai repede. I feel you, sister 🙂 Cat sa mai stai cu casa data cu susul in jos? Totusi, daca vrei sa urmezi principiile metodei KonMari, tine cont de faptul ca vei avea nevoie sa analizezi fiecare lucru care-ti apartine, fiecare lucru care-i acum in casa ta. Vei vrea sa te gandesti bine ce pastrezi si ce merge mai departe, vei rascoli amintiri, vei intelege mai bine experiente si vei constientiza obiceiuri. Si asta poate sa dureze.
Suntem cu totii diferiti, iar timpul de care am eu nevoie sa iau o decizie s-ar putea sa nu functioneze pentru tine. Durata unui proces de simplificare si de organizare KonMari depinde, in special, de cat de mult timp ii dedici, de cat de repede iei decizii, de cantitatea de lucruri din casa si de suprafata casei. De aceea, iti recomand sa-ti dai timp suficient, sa intri in proces cu o mentalitate deschisa ca sa-l poti ajusta in functie de experientele pe care le ai, de momentele de AHA, de ce descoperi despre tine sau despre obiceiurile tale. Chiar daca poti aproxima la inceput timpul de care ai nevoie, lucrurile se pot schimba pe parcurs.
De asemenea, s-ar putea sa simti nevoia sa mai treci o data prin anumite lucruri. E ok, deoarece e posibil sa ajungi sa te cunosti mai bine, sa iti dai seama ce iti place cu adevarat si ce nu, sa fii mai clara in intentie, si atunci sa ai nevoie sa te uiti cu alti ochi la anumite lucruri – hobby-uri, memorabilia, garderoba. Ia decizii repede la inceput si revizuieste-le ulterior, daca simti nevoia.
In final, tare mult imi doresc sa-ti fie util acest articol si sa te ajute in procesul tau de simplificare si organizare, fie ca urmezi principiile unei metode sau nu. Indiferent de ritmul in care se intampla lucrurile, ai rabdare cu tine si cu spatiul tau. In fond, Rome wasn’t built in a day, nu-i asa?