Minimalism. Organizare. Economisire.

Oare exista o legatura intre cele trei concepte? Poate functiona unul fara celalalt? Sau este musai sa fii minimalist ca sa fii organizat? Sau sa economisesti? Pentru mine toate cele au o semnificatie aparte deoarece m-au ajutat de-a lungul timpului sa am o viata mai usoara. Ce inseamna fiecare dintre acestea pentru mine, va povestesc mai jos.

Am inceput cu economisirea, undeva in 2009, la insistentele aproape disperate ale bunicii mele. Ma intreba in fiecare zi de salariu, cati bani am pus deoparte, de ce nu pun, ce fac cu banii pe care ii castig, cate cheltuieli am s.a.m.d. Am trecut prin toate stadiile emotionale si usor, usor, am inceput sa ma uit altfel la banii mei. Trebuie sa recunosc ca am fost si intr-o conjunctura potrivita datorita job-ul din CSR, unde ma ocupam chiar de programele de educatie financiara. Economisirea inseamna pentru mine, mai presus de toate, libertate.

Apoi, am continuat cu simplificarea si organizarea, la inceput, a garderobei. Nu a fost usor deloc. Aveam multe, multe haine. Imi placeau teribil de tare. Inca imi plac 🙂 Si am inceput sa testez multiple variante – cu mai putin, mai mult, pe culori, pe materiale pana am ajuns la garderoba capsula de azi. Tot din nevoia/dorinta de a-mi fi mai usor. Principiile pe care le-am aplicat pentru garderoba, le-am extins la nivelul intregii case.

Si astfel am ajuns, pas cu pas, la minimalism care, trebuie sa recunosc, pentru mine/noi se potriveste manusa. Insa minimalismul nostru este unul bland, rational si echilibrat, adica nu mancam toti cu o singura lingura 🙂 si nici nu mergem la scoala cu o pereche de adidasi prin care ne iese un deget. Singura regula pe care incercam sa o respectam mai tot timpul este „one in, one out”.

Poate ca noua, romanilor, ne este destul de greu sa ne insusim aceste principii insa cred ca orice se poate invata sau dobandi in timp. Daca m-ar fi intrebat cineva acum 10 ani ce vreau sa ma fac cand o sa fiu mare, cu siguranta nu i-as fi raspuns ca as vrea „sa propovaduiesc” beneficiile unei vieti cu mai putine lucruri si cu mai multe experiente, cu bani in buzunar pana la urmatorul salariu, libertate, liniste si job-uri din pasiune. Nu e usor si e nevoie de multa rabdare, insa, in final, „Rome wasn’t built in a day…”.

Pentru tine ce inseamna minimalismul, organizarea, economisirea?