10 motive sa aman organizarea casei

Probabil nu mai este un mister ca sunt un mare fan al simplificarii si al organizarii pe baza metodei KonMariTM, motiv pentru care m-am inscris in programul de certificare si am creat proiectul Organizo. Ascultand acum ceva vreme un podcast realizat de cativa consultanti KonMari din SUA mi-am dat seama ca provocarile/temerile oamenilor care se gandesc sa isi organizeze casa sunt aceleasi, indiferent unde locuiesc.

Unele dintre cele mai des intalnite temeri sunt urmatoarele:

  1. Nu am timp pentru organizare.
  2. N-am fost niciodata o persoana organizata. Nu cred ca funtioneaza organizarea pentru mine.
  3. Sotul/partenerul de viata nu crede ca avem nevoie de organizare sau de cineva care sa ne ajute.
  4. Am foarte multe lucruri. Ma simt depasit/a de situatie numai cand ma gandesc ca ar trebui sa analizez fiecare lucru.
  5. Nu cred ca poti sa iti sortezi lucrurile pe baza principiului daca iti aduce bucurie sau nu.
  6. Nu stiu cum este sa te uiti la un lucru si sa simti bucurie.
  7. Nu cred ca functioneaza metoda KonMari daca ai copii.
  8. Am prea multe carti si nu vreau sa le arunc.
  9. Nu cred ca va functiona pe termen lung deoarece nu pot sa respect toti pasii propusi de Marie Kondo. De exemplu, nu vreau sa imi golesc geanta in fiecare zi cand ajung acasa.
  10. Pastrez lucruri deoarece s-ar putea sa am nevoie de ele intr-o buna zi.

Indiferent ce temeri ai cand te gandesti la procesul de organizare, nu uita ca tu decizi ce pastrezi in spatiul tau, ca procesul de organizare este profund, dar se desfasoara cu multa grija, rabdare si blandete, si in timp.

De asemenea, nu exista o solutie pentru toate situatiile si pentru toti oamenii. De aceea exista aceasta intrebare care sta la baza metodei KonMari: Does it spark joy? sau Iti place suficient de mult? Daca este o povara sa iti scoti totul din geanta cand ajungi acasa, atunci nu faci acest lucru. Gasesti o solutie sa nu se acumuleze lucruri inutile (clutter) in geanta si astfel sa pastrezi o stare de ordine. Atunci cand pastrezi doar lucrurile care iti plac si care te bucura, parca ai mai multa grija de ele, nu?

Pe tine ce te tine in loc cand te gandesti la organizarea casei?