Cum iti eliberezi mintea pentru a te concentra pe ce este important pentru tine

Cand ne gandim la minimalism, primul gand care ne vine in minte este acela ca trebuie sa scapam de lucruri. De multe lucruri. Si prin lucruri intelegem obiecte pe care le putem atinge. Ne gandim la modalitati in care putem reduce numarul acestora si la cum le putem organiza pe cele ramase astfel incat sa ne serveasca in cel mai bun mod posibil. Dar putem si, poate, ar trebui sa ne gandim cum reducem cantitatea de ganduri care nu ne fac bine si pe care mintea ni le ofera in fiecare moment, fara pauza. De fapt, cand mintea „se ineaca” in „lucruri”, este timpul sa gasim solutii care sa ne ofere calm si liniste. As putea spune ca este in egala masura, daca nu chiar mai important, decat renuntarea la obiecte. In aceasta nota, ti-am pregatit mai jos 10 modalitati in care iti poti goli mintea de tot ce nu iti foloseste astfel incat sa iti pui ordine in ganduri si sa nu mai pierzi timpul.

1) DECONECTARE

Multi oameni folosesc aproape toata ziua castile. Fie isi asculta muzica preferata in timp ce sunt la job, fie urmaresc un video in metrou sau se joaca pe telefon. Mintea lor este permanent sub influenta zgomotului exterior, fiind bombardata de diverse informatii ce vin din atat de multe surse. Mi se intampla destul de des sa stau cu castile in urechi cateva ore bune si sa nu imi dau seama cat timp a trecut. Din cand in cand, am putea sa luam o pauza constienta de la tot ce „consumam”. De exemplu, eu incerc sa imi verific telefonul de maximum cinci ori pe zi. Incepe sa aplici acest lucru o zi pe saptamana si, daca te simti bine, repeta exercitiul. Sau incearca sa iti iei „liber” o zi pe saptamana de la orice consum de informatii externe. Vezi cum te simti si ce impact are pauza de la tehnologie pentru mintea ta.

2) LISTE

Sa faci liste poate avea un efect calmant asupra mintii deoarece te ajuta sa ai o imagine de ansamblu a ceea ce ai de facut. Fie ca este vorba de o lista cu task-uri, o lista pentru cumparaturi sau o lista cu idei despre modul in care vrei sa iti redecorezi casa, toate iti pot veni in minte in timp ce faci cu totul si cu totul altceva. Cand iti notezi ideile sau gandurile intr-o lista, reduci  sansele sa se intoarca si sa te zapaceasca. Mie mi se intampla destul de des sa imi amintesc ceva de nenumarate ori. Gandul imi tot vine in minte si continua sa nu imi dea pace. De aceea prefer sa il notez si, imediat ce l-am scris, mintea sa elibereaza ☺ Astfel, imi ofer sansa de a ma concentra pe ce trebuie sa fac, fara sa ma stresez ca mi-am uitat ideile sau vreun lucru important pe care il aveam de facut.

3) CONVERSATII

O discutie cu o prietena, despre ce este in mintea ta, poate fi extrem de utila. Odata ce ti-ai impartasit gandurile, simti o usurare si, in acelasi timp, iti dai seama ca gandurile care nu iti dadeau pace au devenit mai putin importante. De multe ori, persoana din fata ta nu trebuie sa zica nimic. Doar sa fie un bun ascultator. Alteori, perspectiva celeilalte persoane te poate ajuta sa vezi lucrurile intr-o lumina mai buna si sa iti cureti mintea.

4) MEDITATIE

Meditatia te poate ajuta sa iti recapeti energia si sa te concentrezi mai bine pe ceea ce trebuie sa faci. Exista multe modalitati de a medita si adesea oamenii spun ca le este foarte greu sa se concentreze deoarece mintea lor incepe „sa zburde”. Ceea ce nu este neaparat un lucru rau. Este, de fapt, parte a procesului. Fiecare sesiune de meditatie se desfasora diferit. Uneori, mintea se rataceste mai mult, iar, alteori, este destul de linistita. Cu toate acestea, o rutina de meditatie te poate ajuta sa te linistesti si sa te concentrezi pe ceea ce conteaza pentru tine.

5) JURNAL

La fel ca meditatia, a tine un jurnal te poate ajuta sa iti eliberezi mintea de gandurile care nu iti dau pace, punandu-le pur si simplu pe hartie (este important sa scrii cu pixul/stiloul/creionul si nu la calculator). Iti recomand sa exersezi dimineata si seara, pentru cate minute functioneaza pentru tine.

6) PROPUNE-TI SA FACI MAI PUTIN

O alta modalitate excelenta de a-ti tine mintea linistita este sa iti stabilesti un numar realist de sarcini pe care le poti realiza intr-o zi. Incearca sa iti propui sa indeplinesti maximum trei lucruri intr-o zi si apoi noteaza-le in lista de to-do. Incearca sa nu adaugi task-uri noi pe parcursul zilei si nu amana realizarea lor. Daca mai ai timp pentru altceva, dupa ce le-ai realizat pe cele din lista, atunci este minunat. Daca nu, nu te da peste cap sa indeplinesti toate sarcinile pe care nu le-ai indeplinit in ultimul an. De multe ori, ai liste interminabile de sarcini, te simti complet coplesita de ele, incerci sa le faci pe toate si, in cele din urma, ajungi sa nu faci nimic, desi te simti ocupata toata ziua. Incearca sa iti stabilesti mai putine sarcini si mintea ta iti va fi recunoscatoare.

7) GRUPEAZA SARCINILE

Gruparea sarcinilor este o modalitate excelenta de a economisi timp si de a-ti elibera mintea. De exemplu, poti incerca sa verifici/sa raspunzi la e-mail-uri doar o data sau de doua ori pe zi. Acelasi lucru este valabil si pentru verificarea conturilor de social media sau pentru discutiile telefonice. Pierzi foarte mult timp si nivelul stresului creste atunci cand trebuie sa te muti de la o sarcina la alta. Gruparea sarcinilor este o modalitate excelenta de a reduce stresul si de a-ti linisti mintea.

8) ELIBEREAZA-TI CASA

Da, stiu, vorbim despre cum poti sa-ti eliberezi mintea in acest articol. Si tot aici ramanem. Insa, o modalitate foarte buna de a face acest lucru este sa renunti la lucrurile fizice de care nu ai nevoie (aplica metoda KonMari pentru a-ti elibera spatiul o data pentru totdeauna). A avea mai putine lucruri inseamna mai putin timp pentru mentinerea lor, pentru a face curatenie sau pentru a face ordine.

9) RUTINE

Daca te straduiesti de mult timp sa incepi sa mananci sanatos sau sa faci 10 minute de exercitii fizice dimineata, fa o rutina din acest lucru. Este nevoie de aproximativ 10 pana la 30 de zile pentru a forma un obicei. Noteaza-ti ce vrei sa faci diferit, in functie de ce ti se potriveste, si incearca sa exersezi cateva saptamani pana devine rutina. Vei fi mai putin ingrijorata de ceea ce vrei sa imbunatatesti in viata ta. Iar beneficiul suplimentar este o minte relaxata si mai putin preocupata.

10) EXERCITII FIZICE

Sportul este una dintre modalitatile in care foarte multi oameni scapa de tensiunea acumulata peste zi si de stres. Trebuie doar sa gasesti activitatea fizica care ti se potriveste si care iti place. Personal, mi se pare ca alergatul are un efect foarte bun asupra mintii mele deoarece ma ajuta sa imi procesez activ gandurile si, la finalul celor cativa kilometri, ma simt mai linistita.

Tu cum reusesti sa iti eliberezi mintea de gandurile care nu iti dau pace? Vrei sa adaugi ceva in plus la lista de mai sus?