Metoda KonMari™

− Lista de categorii KonMari −

Marie Kondo este unul dintre cei mai cunoscuti consultanti in simplificare si organizare, autoare japoneza a cartilor „Magia Ordinii” si „Bucuria Ordinii”, creatoare a metodei KonMari™ si personaj principal al seriei „Tidying Up With Marie Kondo”, difuzate pe Netflix.

Dupa multi ani de incercari si experiente personale in care si-a dorit sa gaseasca cea mai buna metoda de simplificare si organizare a propriului spatiu, Marie Kondo a dezvoltat metoda KonMari™, o experienta transformationala prin care iti pui ordine in lucruri pentru totdeauna. Mai mult decat o metoda, este un stil de viata si un mod de gandire care te ajuta sa iti redefinesti relatia cu lucrurile pentru a avea o viata mai organizata, sa intelegi ce determina consumul si acumularea, sa constientizezi obiceiurile si sa descoperi ce este, cu adevarat, important pentru tine.

Organizarea pe categorii

Cele mai multe metode de organizare propun abordari de tipul „incepi cu o camera si vezi cum functioneaza’’ sau „organizeaza putin cate putin’’. Rezultatele sunt vizibile un timp, apoi dezordinea revine iar tu decizi ca nu are sens sa mai incerci.

Metoda KonMari™ iti propune o alta abordare pentru organizare: simplificarea si organizarea pe categorii. Incepi cu imbracamintea, apoi treci la carti, hartii, lucruri diverse (komono) si, in final, obiecte sentimentale. Pastreaza doar lucrurile care-ti sunt utile si care-ti plac cu adevarat. Doneaza, vinde, daruieste sau recicleaza tot ce nu-ti mai este util.

La final, depoziteaza pe verticala si organizeaza lucrurile pe care ai decis sa le pastrezi astfel incat sa-ti fie usor sa le iei, dar mai ales sa le pui la loc.

Cele 6 principii ale metodei KonMari™

  • Principiul 1: Asigura-te ca este momentul potrivit sa incepi procesul de organizare. KonMari este o experienta transformationala careia vei avea nevoie sa-i dedici timp si energie.
  • Principiul 2: Imagineaza-ti noul stil de viata, vizualizeaza imaginea spatiului in care ti-ar placea sa locuiesti sau sa lucrezi.
  • Principiul 3: Sorteaza si simplifica. Elibereaza spatiul.
  • Principiul 4: Simplifica si organizeaza pe categorii, nu in functie de loc.
  • Princpiul 5: Respecta ordinea: imbracaminte, carti, hartii, komono (lucruri diverse), obiecte sentimentale.
  • Principiul 6: Pastreaza in jurul tau doar lucrurile de care ai cu adevarat nevoie si care-ti sunt dragi.