Marie Kondo

Este cel mai cunoscut consultant in organizarea casei, autoare japoneza a cartilor „Magia Ordinii” si „Bucuria Ordinii”, creatoare a metodei KonMari™, personaj principal al seriei difuzate pe Netflix, „Tidying Up With Marie Kondo” si fondatoarea KonMari Media, Inc.

Metoda KonMari™

Descarca Lista KonMari si organizeaza-ti casa mai usor!

Dupa multi ani de incercari si experiente personale in care si-a dorit sa gaseasca cea mai buna metoda de organizare a propriului spatiu, Marie Kondo a dezvoltat metoda de sortare si depozitare – KonMari™, care te ajuta sa iti pui casa in ordine pentru totdeauna. Mai mult decat o metoda, este un stil de viata si un mod de gandire care te face sa constientizezi si sa pretuiesti ceea ce ai si ceea ce vei primi in spatiul tau de acum inainte, sa intelegi ce este important pentru tine si ce te face cu adevarat fericit.

Cele mai multe metode de organizare a casei propun abordari de tipul „incepi cu o camera si vezi cum functioneaza’’ sau „organizeaza putin cate putin’’. Rezultatele sunt vizibile un timp, apoi dezordinea revine iar tu decizi ca nu are rost sa mai incerci.

Metoda KonMari™ iti propune o alta abordare pentru organizarea casei: sortarea si organizarea pe categorii. Incepi cu imbracamintea, apoi treci la carti, hartii, lucruri diverse (komono) si, in final, obiecte sentimentale. Pastreaza doar lucrurile care te bucura si de care ai nevoie. Poti sa le multumesti celorlalte pentru rolul pe care l-au avut in viata ta si, apoi, poti sa le donezi, sa le vinzi sau sa le duci la centre de colectare a hainelor uzate.

Pastreaza doar lucrurile de care ai nevoie, care iti plac, care te bucura!

Cele 6 principii ale metodei KonMari™

  • Principiul 1: Asigura-te ca este momentul potrivit sa incepi maratonul ordinii.
  • Principiul 2: Imagineaza-ti viata ideala, cea pe care ti-ai dori sa o traiesti in casa ta.
  • Principiul 3: Sorteaza si simplifica. Elibereaza spatiul.
  • Principiul 4: Sorteaza si organizeaza pe categorii, nu in functie de locul in care sunt lucrurile.
  • Princpiul 5: Respecta ordinea: imbracaminte, carti, hartii, komono (lucruri diverse), obiecte sentimentale.
  • Principiul 6: Intreaba-te daca lucrurile pe care le ai in jurul tau iti aduc bucurie.