Sa iti organizezi casa inseamna sa faci loc pentru bucurie si libertate.

Am adoptat filosofia vietii cu mai putine lucruri din motive personale, motive pe care le intalnesc, insa, si la cei cu care lucrez in diverse proiecte de organizare: o viata mai usoara, cu sens, cu mai mult timp liber si mai mult spatiu pentru ce conteaza cu adevarat.

Metoda propusa de Marie Kondo si filosofia din spatele acesteia a avut o influenta destul de mare asupra traseului meu si asupra modului in care privesc lucrurile acum. Suna prea mult, stiu. Si eu sunt sceptica la declaratii atat de puternice. Cu toate acestea, este adevarat. Am renuntat la un job in sustenabilitate care imi placea, insa care nu imi oferea sansa sa ajut oamenii asa cum imi doream, am renuntat la lucrurile de care nu aveam nevoie pentru a face loc experientelor si am inceput proiectul Organizo.

Metoda KonMari, pe scurt

Sunt multe metode in care iti poti organiza lucrurile, casa, viata. Unii consultanti propun sa organizezi putin cate putin, cate o camera pe rand sau chiar sa ii lasi pe ei sa organizeze in locul tau. Poate fi si asa, desi nu cred ca functioneaza pe termen lung. Cu toate acestea, eu am ales sa nu imi asum organizarea unui spatiu fara ca persoana implicata sa fie prezenta. Pentru ca, cel putin asa cum spune si Marie Kondo, acest proces este mai mult decat un proces de organizare a lucrurilor. Rolul meu, in calitate de consultant, este sa ajut oamenii sa isi organizeze casa, sa isi redefineasca relatia cu lucrurile si cu spatiul, astfel incat sa isi transforme viata in mai bine.

Dar la ce sa ma astept de la aceasta metoda?

Procesul de simplificare si de organizare pe baza metodei KonMariTM nu este un scop in sine, ci un instrument care te ajuta sa faci loc vietii pe care ti-o doresti. Asa cum am mai spus si in articolele anterioare, nu este deloc un proces usor. Vei avea nevoie de timp si energie sa il parcurgi, de aceea este foarte important sa iti stabilesti un scop clar si intentionat. Iata de ce una dintre primele intrebari care apar in discutia cu cineva care doreste sa isi organizeze casa este urmatoarea: „Ce doresti sa faci dupa ce ti-ai pus casa in ordine?”

Multi oameni spun ca metoda KonMari te ajuta sa arunci lucrurile pe care nu vrei sa le mai pastrezi. De fapt, este putin diferit. Noi nu vorbim niciodata despre ce aruncam. Din contra, totul este despre ce alegem sa pastram in viata noastra, in mod constient. Schimbarea unghiului din care ne uitam la tot procesul de sortare, simplificare si organizare este fundamental. Astfel, facem un inventar al tuturor lucrurilor pe care le avem si examinam fiecare obiect, intrebandu-ne daca ne place, ne bucura si ne este in continuare util. In acest fel facem posibila crearea unui spatiu in care avem doar lucrurile care sunt cu adevarat importante astazi pentru noi.

Adica pot pastra toate lucrurile care imi plac?

Marie Kondo nu spune sa renunti la lucrurile tale si sa devii minimalist. In toata aceasta filosofie este importanta calitatea lucrurilor pe care le pastrezi in viata ta si relatia pe care o ai cu acestea. Iar calitatea are o definitie personala, data de persoana care foloseste lucrurile respective. De-a lungul procesului ajungem sa realizam ca avem o capacitate limitata de a avea grija de lucruri, ne stabilim propriile limite, le acceptam si incercam sa le respectam astfel incat sa prevenim acumularea de lucruri, in viitor.

Exista, intr-adevar, o legatura intre organizarea casei si bucurie?

Prin sortare, simplificare si organizare recapeti controlul casei tale. Traim intr-o societate care este invadata de obiecte, in case aglomerate de lucruri care sunt acolo pentru ca le-am cumparat noi sau le-am primit, fara sa ni le fi dorit neaparat. Cu toate acestea, avem optiunea sa schimbam perspectiva, sa ne inconjuram de lucruri valoroase si sa alegem libertatea si bucuria. Aceasta noua perspectiva ne ofera un sentiment de eliberare si o claritate imediata pentru a trai mai mult in interiorul nostru decat in exterior.