Cartile: don’t touch that!

„O casa fara carti e ca un trup fara suflet.”, spunea Cicero in trecut.

Ca orice alta categorie, si pentru carti ai nevoie de timp sa vezi ce vei mai citi/reciti, ce merita pastrat, ce poti dona, fara suferinta, sau ce poti vinde. Acesta este un aspect important, mai ales daca nu sunt cartile tale.

Motivul pentru care cei mai multi oameni nu reusesc sa se desparta de carti este pentru ca se gandesc ca va veni o vreme in care isi vor face timp sa citeasca mai mult sau, daca au citit deja o carte, ca vor dori sa o reciteasca. De cele mai multe ori nu se intampla acest lucru. Si cartile
raman pe rafturi, unele peste altele, acoperite de un strat subtire de praf pe care incearca sa il stearga cand fac o curatenie generala.

Cand ne-am mutat ultima data (in chirie), am adus cu noi, in noul apartament, peste 12 saci mari plini cu carti. Doar cine nu s-a mutat niciodata, nu stie cat de grei pot fi sacii cu carti. Acesta a fost cel mai bun moment sa organizam cartile.

Scopul a fost sa le putem vedea usor, pe toate, si sa avem acces la ele, fara sa dam jumatate din biblioteca jos. Primul pas a fost sa le sortam, asezandu-le in trei categorii:

  • generale sau (beletristica);
  • practice (ghiduri turistice & carti pentru calatorii, carti de bucate, enciclopedii etc);
  • ilustrative (atlase, albume etc.).

Apoi, le-am asezat in biblioteca pe un singur rand, in ordine alfabetica (pe autori), acolo unde ne-a permis spatiul.

Cumpara carti pe care esti sigur ca le vei citi, citeste cartile pe care le cumpari sau pe care le primesti cadou, doneaza-le pe cele care nu iti mai sunt de folos sau care si-au indeplinit scopul. Ia-ti putin timp si uita-te cu atentia la cartile pe care le ai, pastreza-le pe cele pe care le vei citi in urmatoarea perioada sau pe cele care iti sunt foarte dragi (indiferent de numarul lor), aseaza-le in biblioteca astfel incat sa iti fie la indemana, sa le poti vedea pe toate si acorda timp lecturii in fiecare zi.

Cand ramai doar cu cartile care iti plac cu adevarat, descoperi ca petreci mai mult timp citind si ca iti face din ce in ce mai multa placere.

Tu cum ti-ai organizat cartile? Citesti mai mult acum?