17 motive sa-ti pui lucrurile in ordine
Oricat de tentanta ar fi imaginea unui case organizate, in care toate sunt la locul lor si in care nu trebuie sa mai alergi o jumatate de ora dimineata sa-ti gasesti peria de par, in realitate putini sunt cei care fac din organizarea casei o prioritate. Este unul dintre acele lucruri pe care continuam sa le amanam de la o luna la alta sau de la un an la altul, poate, poate, se intampla o minune si nu trebuie sa ne mai ocupam noi. Acum, indiferent care sunt motivele amanarii – nu ai timp sau energie, te simti descurajata de volumul mare de lucruri sau de experientele anterioare, nu ai sustinerea oamenilor din jur, ai mai incercat si ai decis ca nu te pricepi – iata o lista cu 17 motive (sau beneficii) pentru care merita sa-ti faci curaj si sa incepi sa-ti pui lucrurile in ordine.
Ca sa fie mai usor de urmarit, le-am grupat in 5 categorii: eliberarea spatiului, sanatate fizica, sanatate mentala, bani si timp. Cel mai probabil nu o sa vezi din prima zi toate beneficiile de mai jos si nici nu o sa le ”primesti” pe toate deodata, insa iti recomand sa ai rabdare si sa continui procesul pentru ca ele nu vor intarzia sa apara.
Hai sa incepem!
ELIBERAREA SPATIULUI
…poate unul dintre cele mai des intalnite motive atunci cand vine vorba despre organizarea casei. ”Vreau sa am mai mult spatiu, vreau sa nu mai cada toate pe mine, vreau o viata cu mai putin, nu mai vreau sa ma chinuiesc, nu mai vreau lucruri inghesuite si spatii ticsite. Vreau libertate.” Cam asa suna declaratia de ”razboi” a oamenilor care vor sa-si elibereze spatiul.
- Ai mai mult spatiu.
Daca masa din bucatarie nu este plina cu hartii, carti, farfurii, creioane colorate, jucarii, pahare sau sticle goale care te privesc cu indurare si te implora sa faci ceva cu ele, sunt sanse foarte mari sa aveti loc sa gatiti, sa mancati, sa va jucati Catan sau sa pictati castane. Sa aveti spatiu pentru activitati care va aduc impreuna, care va relaxeaza, care va hranesc fizic si emotional. Atat pentru voi, adultii, dar mai ales pentru copiii vostri, este bine sa aveti spatiu liber in jurul vostru, fara lucruri care va stau in cale, care va distrag atentia, va supara si va impiedica sa spuneti o vorba buna. De cate ori nu ti s-a intamplat sa vii acasa si, in loc de ”buna seara”, te-ai auzit spunand ”ce s-a intamplat aici, ce e haosul asta?”
- Descoperi ce lucruri iti plac cu adevarat.
Cand ai mai putin din toate, iti este mult mai usor sa iti dai seama ce iti place cu adevarat si ce nu, ce ti se potriveste azi (nu acum 10 ani), ce nevoi ai si ce iti lipseste. Iti vei gasi mult mai usor lucrurile pentru ca vei avea mult mai multa grija de ele. Vei avea mai multa rabdare si vei cumpara doar ce iti place foarte, foarte mult si ce se potriveste in garderoba ta, in casa ta, in viata ta. Pur si simplu, vei pretui mai mult ce ai si vei tanji mai putin dupa ce nu ai.
- Te desprinzi mai usor de trecut & let go.
Un tricou din liceu sau o poza dintr-o relatie anterioara pot crea mai mult ”clutter” decat un dulap plin de farfurii pe care nu le folosesti. Lasandu-le sa plece, vei putea sa te desprinzi mai usor de trecut (asta nu inseamna ca amintirile din inima si din mintea ta vor disparea) si sa te bucuri de oamenii care sunt in viata ta azi.
- Dai o mana de ajutor acolo unde este nevoie.
Cand simplifici si organizezi, este posibil sa ajungi la concluzia (yey) ca nu ai nevoie de atat de multe lucruri. Din contra, viata devine mai frumoasa cu mai putin. Si atunci toate lucrurile bune! la care renunti s-ar putea sa fie de ajutor altor oameni – de exemplu, o familie din satul bunicilor sau poate oamenii care vin la biserica din cartier si au nevoie de o geaca de iarna sau de o pereche de bocanci care acum stau degeaba in dulapul tau. Am observat ca atunci cand suntem atenti la ce se intampla in jurul nostru, sansele sa intalnim oameni care au nevoie de micul nostru ajutor sunt mai mari.
SANATATE FIZICA
- Ai mai multa grija de sanatatea ta.
Toate lucrurile pe care le folosesti foarte rar sau deloc pot fi caminul perfect pentru alergeni, in special pentru praf. Cand iti eliberezi casa de ce nu ai nevoie, indepartezi si particulele de praf si toxinele din aer, lucru important mai ales daca ai probleme respiratorii sau suferi de alergii.
- Dormi mai bine.
Cu mai putin clutter in dormitor, poti descoperi ca dormi mai bine deoarece mintea ta nu mai este ocupata sa proceseze toate semnalele pe care le primeste de la factorii externi – diverse obiecte sau cutii care graviteaza in jurul patului tau – inainte sa inchizi ochii. Cand reduci sursele de stres vizual, sunt sanse mari sa ai un somn mai bun. Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea St. Lawrence din Canton, New York, spune ca ”persoanele care dorm in camere aglomerate sunt mai predispuse sa aiba probleme cu somnul, nu se pot odihni bine sau au insomnii”.
- Mananci mai sanatos.
Dupa ce iti pui bucataria in ordine, stii cu exactitate ce alimente ai in frigider, in congelator, in camara, in dulapuri, iti dai seama mult mai repede ce iti lipseste cand pleci la supermarket, planifici mai usor mesele si ai mai multa libertate, claritate si spatiu sa gatesti in voie. Intr-o casa care nu-ti mai cere atat de mult timp pentru ordine si curatenie, ai mai mult timp si mai multa disponibilitate sa pregatesti mese mai sanatoase si sa te bucuri de mancare, in ritmul tau.
SANATATE MENTALA
- Ai mai putine surse de stres.
Sunt gramezi de lucruri pe podea sau pica haine din dulap cand il deschizi dimineata? E posibil sa te fi obisnuit mult prea mult cu imaginea, insa toate aceste lucruri cer putin din atentia ta in fiecare moment. Sunt ca vocile de fundal dintr-o cafenea – faptul ca nu intelegi ce spun, nu inseamna ca nu le auzi. Ei, bine, toate aceste lucruri sunt adevarate surse de stres care au influenta negativa asupra starii tale mentale. Oamenii de stiinta au dovedit ca exista o legatura directa intre nivelul de acumulare (#clutter) din casele noastre si nivelul de cortizol, hormonul stresului. Modul in care iti descrii casa poate reflecta daca in timpul petrecut acasa te relaxezi sau te simti stresata. Oamenii care isi descriu casele ca fiind un factor de stres, se pare ca inregistreaza niveluri mult mai ridicate de cortizol, cu impact negativ asupra sanatatii si asociate cu stari de depresie.
- Esti multumita si recunoscatoare pentru ce ai.
Sa-ti treci printr-un proces de simplificare si organizare, nu este tocmai cea mai usoara sarcina de pe pamant. Numai gandul ca trebuie sa treci prin tot ce ai acumulat o viata, sa sortezi, sa impaturesti, sa depozitezi, sa muti, sa donezi, sa vinzi etc. poate fi coplesitor. Insa, fiecare reusita pe care o vei obtine, iti va da un sentiment de multumire, de implinire, de eliberare. Dupa fiecare mica victorie, vei fi si mai motivata sa continui sa iti transformi casa in Acasa, intr-un loc in care te intorci cu bucurie, in care te simti bine si iti este usor. Cu timpul, vei fi recunoscatoare pentru ce ai deja acasa si vei aprecia functionalitatea si calitatea lucrurilor, mai presus de brand, trend sau pret.
- Te concentrezi mai bine.
Dezordinea si haosul din casa sunt cateodata o reflexie a starii noastre de spirit. Cand faci un efort si iti pui casa in ordine, acest lucru are un efect pozitiv asupra mintii si starii tale de bine, deoarece scade nivelul de stres, de anxietate, de iritare, de nervozitate. Mai mult, intr-o casa organizata esti mult mai productiva, te concentrezi mai bine asupra a ceea ce ai de facut in fiecare zi (si e cu adevarat important pentru tine), deoarece mintea ta va fi mai putin distrasa sau ocupata cu analizarea lucrurilor care graviteaza in jurul tau. Cu cat sunt mai multi stimuli vizuali in jur, cu atat atentia ta va fi mai impartita. Prin indepartarea lucrurilor inutile si in exces, mai ales de pe birou, te vei putea concentra mai bine pe sarcinile pe care le ai de facut, vei fi mai eficienta si mai creativa.
- Ai mai multa disponibilitate pentru ceilalti.
Multi oameni observa ca atunci cand nu trebuie sa mai faca curatenie sau ordine ore in sir in week-end sau seara, dupa birou, sunt mult mai dispusi sa petreaca timp de calitate cu cei din jur, sunt mai atenti, mai implicati, mai comunicativi si mai binedispusi. Atunci cand iti pui casa in ordine, esti mult mai deschisa sa socializezi si sa inviti oameni pe la tine, sa stai de vorba, sa glumesti si sa razi.
- Mai putina presiune mentala.
Toate acele lucruri care zbiara in mintea ta, in fiecare secunda? Toate deciziile pe care trebuie sa le iei de dimineata pana seara, de la ”cu ce ma imbrac, cu ce ma incalt, ce cercei sa-mi pui, ce iau la pachet?”, pana la cele care au un impact mare asupra viitorului tau ”fac un credit pentru o casa mai mare ca nu mai am loc de lucruri sau incerc sa fac o schimbare?”, pun o presiune enorma pe mintea ta. Cu cat vei aveam mai putine optiuni din care sa alegi sau cu care sa jonglezi, cu atat reduci numarul de decizii pe care trebuie sa le iei zilnic. Si, astfel, reduci bagajul mental si oboseala care rezulta din tot acest proces decisional.
BENEFICII FINANCIARE
- Descoperi mici ”comori”
Cand incepi sa te uiti cu atentie prin lucrurile tale, sunt sanse foarte mari sa descoperi adevarate ”comori”. Bani (cash), carduri cadou sau cupoane pe care le-ai pus candva bine, ies la iveala ca ciupercile dupa ploaie. Puteau sa stea mult si bine in buzunarul secret de la geaca sau in Atlasul Geografic in care le-ai asezat cu grija, sa nu le pierzi. Scoate-le din locurile secrete si pune-le la vedere, in portofel sau intr-o cutie, aproape de usa. Cand pleci la cumparaturi, sa-ti fie usor sa le vezi.
La fel, sunt sanse mari sa descoperi lucruri valoroase care nu-ti mai plac, nu se mai potrivesc in casa ta sau de care nu mai ai nevoie (de ex. caruciorul copilului), dar care sunt in stare perfecta si pot fi vandute. O parte din oamenii cu care colaborez au o adevarata pasiune pentru vanzarea lucrurilor de care nu mai au nevoie. Desi poate fi un proces obositor si consumator de timp, e posibil sa-ti placa sa faci poze, sa postezi anunturi, sa vorbesti si sa te intalnesti cu oamenii, sa inchei vanzarea. Mie imi place. Chiar daca le vand la un pret modic, pentru mine conteaza foarte mult sa vad ca lucrurile ajung la oameni care au nevoie sau care se bucura de ele mai mult decat mine.
- Cheltuiesti mai putin.
Poate suna imposibil, dar atunci cand ai in casa doar lucrurile care-ti plac si care-ti trebuie, petreci mult mai putin timp sa le pui in ordine si sa faci curat. Time is money, right? Mai putine lucruri de care trebuie sa ai grija inseamna mai putine cheltuieli pentru intretinere lor. In plus, cand faci ordine in hartii si stabilesti un loc pentru fiecare, mai ales pentru acte si facturi, scad sansele sa te trezesti ca trebuie sa platesti penalitati pentru intarzieri. Sortarea si organizarea facturilor te ajuta sa vezi foarte bine ce si cand trebuie sa platesti, care sunt cheltuielile lunare, sa-ti faci un buget. Sa mergem putin mai departe, poti cere furnizorilor de utilitati sa-ti trimita facturile in format electronic si asa scapi de toata hartogaraia inutila care ajunge sa ”contropeasca” toate sertarele si mesele din casa. Daca nu cumva ai facut asta deja, poti programa sa faci plati automat, direct din contul tau, pentru facturile care vin de la furnizorii de utilitati agreati de banca si asa ajungi sa ai o grija in minus.
- Ai mai putine presiuni financiare.
Cand incepi sa-ti pui lucrurile in ordine, incepi sa iti schimbi si obiceiurile de consum. Devii mai constienta si mai exigenta cu ceea ce aduci acasa. Te vei gandi de doua ori (sau de mai multe) inainte de a face o noua achizitie si vei evalua cu mai multa onestitate daca ai nevoie cu adevarat de lucrurile respective in viata ta si daca ele iti plac cu adevarat. Cand toate lucrurile au un loc al lor, vei putea sa verifici mai repede ce-ti lipseste si ce nu, si vei evita sa faci cumparaturi inutile sau sa cumperi de doua ori acelasi produs.
TIMP
- Ai mai mult timp pentru ce conteaza.
Intr-o casa in care lucrurile sunt organizate, ai mult mai mult timp pentru tine, pentru familie, pentru prieteni, esti mult mai deschisa sa primesti vizite, sa socializezi, sa te joci, sa te bucuri. Conform celor de la National Cleaning Institute, clutter-ul poate sa adauge pana la 40% mai mult timp pe care il petreci facand curatenie si ordine. Cand casa este plina cu gramezi de lucruri, ai doua optiuni cand faci curat. Fie muti toate lucrurile in alt loc, ceea ce inseamna timp si efort in plus, fie doar stergi pe langa. Cea dea doua optiune nu ajuta la fel de mult ca prima, insa este cea mai des intalnita. Daca nu trebuie sa mai muti sau sa stergi de praf lucruri de care nu ai nevoie, ajungi sa ecomisesti timp si energia pe care le poti folosi pentru tine.
- Ti-e mult mai clar ce vrei, ce-ti place si iti atingi obiectivele mai usor.
Acest motiv are legatura cu clutter-ul aspirational, adica cu acele lucruri pe care le pastrezi pentru persoana din viitor care-ti doresti sa fii. Un exemplu de astfel de lucru este salteau de yoga pe care o tot pastrezi de cativa ani buni in holul de la intrare sau in debara, tot sperand ca intr-o zi o sa inceapa sa iti placa sa faci yoga 🙂 Toate aceste lucruri aspirationale pe care le pastrezi in jurul tau iti distrag atentia de la ceea ce vrei sa faci cu adevarat, de la ceea ce iti doresti sa obtii, de la ceea ce vrei sa fii. Mai mult, te fac sa te simti vinovata – nu faci yoga, ai dat bani degeaba pe saltea, ai platit un abonament la sala. Este ok sa renunti la aceste lucruri deoarece ele vor face loc celor care-ti fac placere cu adevarat. Pastreaza doar ce te inspira si ce te motiveaza, si lasa sa plece tot ce te face sa te simti vinovata sau te chinuieste mental.
In final, stiu ca un proces de simplificare si de organizare poate parea coplesitor la inceput, insa poate te ajuta toate aceste argumente (motive) sa-ti faci curaj si sa-ti incepi calatoria spre o viata mai usoara, mai constienta si mai buna.
Desi a devenit un cliseu, organizarea casei este cu adevarat ”life-changing” 🙂